نفقه در هر طلاقی حکم نمیشود اما نادر هم نیست. اگر با طلاق روبرو هستید و قصد درخواست نفقه دارید، یا فکر میکنید ممکن است همسرتان درخواست نفقه کند، باید بدانید که نفقه چیست، قضات چگونه تصمیم به صدور آن میکنند، چه زمانی می توانید نفقه را تغییر دهید یا متوقف کنید وغیره. و اینکه چگونه ممکن است شما و همسرتان در مورد این موضوع به توافق برسید نه اینکه قاضی برای شما تصمیم بگیرد.
نفقه چیست؟
نفقه اساساً به عنوان پرداخت یکی از زوجین به دیگری، طبق حکم دادگاه یا توافق زوجین، پس از طلاق یا در حین رسیدگی به پرونده طلاق تعریف میشود. ممکن است کشورها از اصطلاحات مختلفی برای نفقه استفاده کنند، اما معمولاً معنی آنها یکسان است و قوانین کشوری، در مورد نفقه تعیین میکند که چگونه کار میکند و چگونه قضات تصمیم میگیرند که چه زمانی، چه مقدار و برای چه مدت نفقه همسر را اعطا کنند. پیشنهاد میشود صفحه «وکیل طلاق» را بررسی نمایید.
چند نکته در رابطه با نفقه
نفقه راهی برای یکسانسازی وضعیت مالی زوجین مطلقه نیست. در عوض، معمولاً به این منظور کمک میکند تا مطمئن شوید که هر دو همسر قادر به برآوردن نیازهای مالی خود هستند.
حمایت از همسر فقط برای همسران سابق نیست. اکثر کشورها قوانین طلاق خود را تغییر دادهاند تا از نظر جنسیتی خنثی باشد و برخی از زنان در حال حاضر مجبور به پرداخت نفقه به شوهران سابق خود، حداقل برای مدتی هستند. این موضوع برای تمامی کشورها صدق نمیکند.
اساساً سه نوع مختلف نفقه وجود دارد:
پشتیبانی دائمی
نفقه موقت که فقط تا قطعی شدن طلاق ادامه دارد.
حمایت توانبخشی که بهمنظور کمک به گیرندگان برای انتقال به حمایت از خود است.
دادگاه چگونه اعطای حمایت از همسر را تعیین میکند؟
قاضی به همه عوامل مرتبط در وضعیت شما نگاه میکند.
سن هر طرف
طول مدت ازدواج
شرایط منجر به جدایی
توانایی حمایت از خود
استاندارد زندگی ایجاد شده در طول ازدواج
وضعیت جسمی و روحی هر یک از طرفین
زمان لازم برای دستیابی به شغل یا آموزش برای استخدام شدن
توانایی پرداخت نفقه زوج برای تأمین هزینه های خود در حین پرداخت
همچنین سایر مسئولیتها و منابع مالی هر یک از طرفین نیز مورد بررسی قرار میگیرد. مانند: جوایز قبلی نفقه فرزند، تعهدات مالی هر یک از طرفین، حقوق هر یک از طرفین برای دریافت مزایای بازنشستگی و مشمولیت یا عدم مالیات بر درآمد.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله مربوط به «وکیل مهریه» را نیز مطالعه نمایید.
وکیل نفقه
وکیل نفقه شخصیست که به قوانین پرداخت نفقه و مسائل مربوط خانواده اشراف کامل دارد و میتواند از حق و حقوق موکل خود دربرابر مقدار نفقه پرداختی، زمان پرداخت نفقه و تبصرههای موجود دفاع کند. برای آشنایی بیشتر با انواع تخصص وکلا، صفحه مربوط به «وکلا» را مطالعه کنید.
وکیل خانواده چه فرقی با وکیل نفقه دارد؟
وکیل خانواده وظایف و مسئولیتهای بیشتری نسبت به وکیل نفقه دارد و در واقع وکیل نفقه زیر مجموعه وکیل خانواده محسوب میشود و برخی از وظایف آنها با یکدیگر همپوشانی دارد. بهطور مثال وکیل خانواده وظایفی در حوزه شروط ازدواج، حضانت، نفقه، مهریه و غیره را شامل میگردد. برای اطلاعات بیشتر مقاله «وکیل خانواده» را مطالعه کنید.
وکیل مهریه
وکیل مهریه نیز شخصیست که با تسلط و تخصص در حوزه ازدواج و طلاق میتواند از حق و حقوق موکل خود درقبال همسر سابق خود دفاع کند. وجود چنین وکلایی در امور طلاق میتواند بسیار کاربردی بوده و منافع زیادی برای موکل بههمراه دارد. پیشنهاد میکنیم صفحه مربوط به وکیل مهریه را مطالعه نمایید.
کمک از یک وکیل نفقه
اگر به شما دستور به پرداخت نفقه یا دریافت نفقه داده شده باشد، ممکن است مشکلاتی در مورد میزان پرداخت و زمان پرداخت بهوجود آید. از آنجایی که قوانین، بسته به وضعیت تغییر میکنند، تعیین وضعیت فعلی شما در مورد نفقه بسیار مهم است. همچنین اگر سوالی درباره وکیل حضانت دارید، به صفحه «وکیل حضانت» مراجعه نمایید.
این مهم است که به دنبال یک وکیل با تجربه در این زمینه باشید که با قانون خانواده آشنایی کامل داشته باشد تا روند شما را در تعیین یک شکل حمایتی و منصفانه برای نفقه راهنمایی کند.
کارشناسی نفقه فرزند
قانون نفقه فرزند ذکر میکند که درصورت فوت پدر فرزند، پدرِ پدر باید مسئول پرداخت نفقه باشد و در صورت اینکه پدر پدر در قید حیات نبود، باید یکی از اقوام از سمت پدر این مسئولیت را بر عهده بگیرد و در پروسه دادگاه، کارشانی نفقه فرزند انجام میگیرد که مقدار و طول مدت پرداخت نفقه را مشخص مینماید. برای اطلاعات بیشتر از نحوه افزایش نفقه فرزند و مبلغ و طول مدت آن، با مشاوران وکالت نفقه در آوای وکلا تماس بگیرید.
هزینه کارشناسی نفقه فرزند
از آنجایی که کودکان نیز سهمی در ازدواج دارند، بنابراین باید نسبت سهم آنان نیز توجه کرد. به منظور رعایت حق و حقوق طرفین توسط رای دادگاه یک کارشناسی نفقه فرزند شکل میگیرد که نرخ آن هر ساله تغییر میکند. هزینه کارشناسی نفقه فرزند در سلال 1401 حداقل 200 هزار تومان و حداکثر 3 میلیون تومان میباشد. اما همانطور که گفته شد، این مقدار هر ساله تغییر میکند و ثابت نیست.
متواری شدن همسر از پرداخت مهریه یا نفقه
در صورت متواری شدن همسر برای عدم پرداخت مهریه یا نفقه، دادگاه میتواند حکم حبس یا جریمه برای او صادر میکند. بنابراین حتما پیشنهاد میکنیم از مراجع قانونی و ذیصلاح اقدام نمایید. برای شروع از مشاوران حقوقی ما کمک بگیرید.